Тайната на дълголетието остава неразгадана и до днес, а учени от

...
Тайната на дълголетието остава неразгадана и до днес, а учени от
Коментари Харесай

Да живееш над век и да се радваш на над 500 внуци, правнуци и праправнуци - има ли тайна?

Тайната на дълголетието остава неразгадана и до през днешния ден, а учени от целия свят не престават да търсят отговори на въпросите дали гените, средата или някакъв различен фактор определя способността на някои хора да живеят повече от век и нерядко да учудват близките с неостаряващия си дух. На Балканите, където продължителността на живота в множеството случаи е под междинното за Европа ниво, също не липсват столетници и всеки от тях има вълнуващи мемоари от отминалите времена, както и своя лична рецепта за дългоденствие.

Най-възрастната туркиня постоянно си спомня за Ататюрк

Най-възрастният човек в Турция - 113-годишната Нурийе Бабат от югоизточния окръг Батман - умря предходната седмица. Майка на осем деца и баба на над 500 внуци, правнуци и праправнуци, тя е живяла при трима султани и 12 президенти. Макар по документи баба Нурийе да е родена през 1909 година, синът й Юсуф Бабат подозира, че е даже по-стара. " Аз допускам, че беше на 125 години ", споделя той, като отбелязва, че в миналото регистрирането на новородените не е било по този начин прецизно, както в този момент.

Внук й Абдуллах Бабат, който се е грижел приживе за столетницата дружно със брачната половинка си, споделя, че от време на време двамата си говорели и тя му разказвала усещанията си от създателя на републиката Мустафа Кемал Ататюрк. " Мустафа Кемал правеше по този начин, Мустафа Кемал правеше другояче ", се прибирала в спомените си бабата.

В Турция максимален брой дълголетници живеят в окръг Тунджели в източната част на страната - междинната възраст на живота там е 80,5 години, като при мъжете тя е 76,2 години, а при дамите - 85,7 години. Районът на Гьолкьой, окръг Орду, пък е прочут като град на столетниците заради огромния брой възрастни хора, които живеят там и са трансферирали един век живот. Те споделят, че дължат дълголетието си на това, че се хранят с артикули, които сами отглеждат, писа в. " Таквим ". Местните консумират храни с напълно органически генезис като мед, кисело мляко, яйца, туршии.

Гръцкият остров Икария е един от международните " оазиси на дълголетието "

Столетниците в Гърция са 13 451 души, демонстрират статистически данни от тази пролет, оповестени от " Катимерини “.

Най-възрастният регистриран гражданин на Гърция беше Катерина Карнару, която умря през 2020 година на 115-годишна възраст. До гибелта си тя беше петият най-възрастен жив гражданин на планетата и 53-ият въобще в историята.

Данните демонстрират, че най-дълго в Гърция живеят жителите на Епир в северозападната част на страната, до момента в който най-кратко – на областите Тракия и Централна Македония.

Остров Икария е една от петте " сини зони “ в света, където делът на хората, които доживяват най-малко до 90 години, е неведнъж по-висок от междинния. Останалите четири такива зони са Сардиния, Лома Линда в Мексико, Никоя в Коста Рика и Окинава в Япония, написа " Прото тематика “.

Проучванията демонстрират редица сходства в храненето и метода на живот на жителите на тези райони като балансирана диета, богата на плодове, зеленчуци, варива, планински релеф, всекидневно физическо натоварване, занятие със селскостопански труд. Установени са и генетични особености, които въздействат на отделянето на половите хормони и удължават живота съответно на мъжете. В Икария изследванията са открили, че сърдечно-съдовите болести приблизително се демонстрират към 8 години по-късно от междинното за гръцкото население.

Румънски столетник обяснява дълголетието си с любовта на фамилията

На 27 юни 2020 година на 111 година умря румънецът Думитру Команеску, който в продължение на един месец носеше купата " най-възрастен мъж на планетата ", откакто пое щафетата от британеца Робърт Уейтън, който умря на 28 май 2020 година на 112 години.

Роден на 8 ноември 1908 година в село Провица де Жос в южния окръг Прахова, на към 100 километра от Букурещ, Думитру Команеску работи като инженер агроном в продължение на цели 70 години и се отличава като един от най-хубавите експерти в региона на фитопатологията, написа уеб сайтът Хотнюз.

Три дни преди да почине столетникът беше награден от румънския патриарх Даниил с Патриаршеския кръст - най-високото отличие, което Румънската православна черква дава на миряни. Приживе Коменску споделяше, че тайната на дълголетието му се крие в обичта на фамилията, на брачната половинка, синовете и внуците му. Съселяните му от Провица де Жос пък помнят съвета, който " бай Митика " постоянно им давал: " Мляко и мед, в случай че искаш да живееш колкото мене ".

В окръг Вълча живее и актуалният най-възрастен мъж в Румъния - 109-годишният Илие Чокан, който е роден на 28 май 1913 година и е също по този начин най-възрастният боен деец в страната, написа в. " Адевърул ". За най-възрастна жена в страната пък се счита 109-годишната Мария Михай от югоизточния окръг Кълъраш, която е родена на 5 януари 1913 година

Сърбин на 103 години се хвали, че в никакъв случай не е боледувал

В Сърбия евентуално има над 150 столетници, оповестяват локалните медии, като означават, че точна статистика за броя им липсва.

Живорад Маркович е на повече от 100 години, радва се на живота и споделя, че нищо не го боли. Навремето единствено малко на брой са можели да доживеят до 100 години. Данните обаче демонстрират, че броят на столетниците в Сърбия се усилва. На 103 години Живорад Маркович все още готви, върви на пазар, в никакъв случай не е боледувал и не изпитва болки, написа белградския вестник " Блиц ".

Той правел слънчеви бани с часове, в миналото на остров Ада Циганлия в река Сава, а в този момент на скамейка пред постройка в Нови Белград. Разходките са наложителни - когато бил по-млад, споделя той, изминавал повече от 10 километра. Сега се разхожда единствено край блока.

" Нямам специфична рецепта за дългоденствие. Не съм направил нищо особено, нито съм се отдал на нещо особено. Не знам ", споделя Живорад. На въпрос дали има сили да работи на 102 години, дава отговор: " За Бога, имам! “.

107-годишен хърватин е претърпял шест режима и три войни

През юли 2022 година умря най-възрастната " предприемачка “ в Хърватия – 102-годишната Пека Зелич, оповестиха хърватските медии. Баба Пека, както я назоваха всички, които я познаваха, се прочу със личния си бизнес – ръчно направени произведения. На 98 години Пека Зелич откри свой малък магазин, наименуван " Kod Peke " (При Пека), в старческия дом " Йоан Павел II “ в село Доне Биляне покрай Задар, където живееше. В магазина баба Пека оферираше изплетени от нея чанти, шалове, одеяла, чорапи и други произведения с обичайни национални претекстове.

През по-голямата част от живота си Пека Зелич се занимавала със селскостопанска работа, само че плетенето било нейната пристрастеност. Тя съумявала да съчетае всичките си отговорности с развъждането на осем деца. Баба Пека, родена на 17 март 1921 година, остави след себе си 104 потомци.

През октомври 107-ия си рожден ден отпразнува в фамилна конюнктура Божо Крал - един от най-възрастните хървати. Божо Крал е роден по време на Австро-Унгарската империя, претърпял е шест режима и три войни – две международни и Отечествената война. В продължение на 67 години Божо Крал следи метеорологичните феномени в родния си край и изпраща отчети до Държавния хидрометеорологичен институт. Близките му споделят, че не брои годините. " Дубровачки виесник “ написа за Божо, че паметта му е като швейцарски часовник. Пред публицисти от изданието столетникът разказвал в детайли за сложния си живот в родното Конавле, за ужасите на войната и бедността и за климатичните феномени, които постоянно са го вълнували.

Родената в Хърватия Милка Баукович (дата на раждане: 5 февруари 1915 г.) сега е вторият най-възрастен прочут жив човек в Сърбия след Джурджа Стойкович. По-голямата част от живота си Милка Баукович прекарва в село Окучани в Хърватия. След като брачният партньор й умира през 1945 година, тя наследява работилницата му за шапки и продължава да се занимава със същия бизнес още 35 години до пенсионирането си. До 103-годишна възраст Милка продължава да се занимава с всеобщо произвеждане на шапки, а по-късно работи единствено по поръчки и в по-малки количества.

Словенски публицист столетник споделя за ужасите в концентрационните лагери

През месец май т.г. на 108-годишна възраст в Триест (Италия) умря може би най-известният словенски столетник - писателят Борис Пахор.

Роден през 1913 година, Борис Пахор е претърпял ужасите на 20-и век и през годините се е борил против фашизма, националсоциализма и комунистическата тирания. Преживяванията му в концентрационни лагери са в основата на най-известния му разказ " Некропол ". Заради позициите му против тоталитаризма, югославският комунистически режим му не разрешава да влиза в Словения.

След рухването на комунизма Борис Пахор се трансформира в фамозна литературна фигура в Словения. Получава редица награди, а литературните му творби постоянно оглавяват описите с бестселъри. С края на Студената война той получава самопризнание и в Италия, където в миналото е бил маргинализиран, тъй като е избрал да написа на словенски, а не на италиански език. През последните години книгите на Борис Пахор се превеждат на непознати езици, а през 2007 година той получава влиятелния френски Орден на Почетния легион. Същевременно той нееднократно е употребявал известността си в Словения, с цел да показва неуспехите на словенските държавни управления след оповестяването на независимостта, отбелязва словенската телевизия RTV, представена от Darik.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР